Projekt koncepcyjny domu energooszczędnego w Redzie zakończony

Zakończyliśmy projekt koncepcyjny domu energooszczędnego w Redzie.


Dom, który składa się z dwóch, przenikających się brył. Wyższa, wykończona dużymi, białymi, gładkimi płytami elewacyjnymi, oraz niższa, podłużna, wykończona czarnymi, szorstkimi płytkami kamiennymi. W miejscach przenikania powstały podcienie – jeden będący zadaszeniem przed wejściem do domu, oraz drugi, który znajduje się nad tarasem ogrodowym.


Na osi czarnego prostopadłościanu znajduje się zewnętrzny basen, który widoczny jest już przy wejściu do domu. Ściana i sufit podcienia wykończone zostały drewnem, dzięki czemu przestrzeń ta jest cieplejsza i bardziej przytulna.


Dom został podzielony na dwie strefy: dzienną, usytuowaną na parterze, oraz nocną na poddaszu. Kuchnia, która jest ważnym pomieszczeniem w tym domu, znajduje się w miejscu z którego będzie widok zarówno na strefę wejściową jak i na ogród. Zaprojektowano także bezpośrednie wyjście z kuchni na taras. Klatka schodowa otacza strefę jadalni, a salon z wyjściem na taras doświetlony jest od strony wschodniej, południowej i południowo-zachodniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

nineteen + 16 =