Koncepcja domu energooszczędnego „wycinanie-rozciąganie”

Koncepcja domu energooszczędnego „wycinanie-rozciąganie”


Druga wersja projektu koncepcyjnego domu energooszczędnego pod Gdynią. Dom nazwany został roboczo „wycinanie-rozciąganie”. Prosta, minimalistyczna bryła budynku skierowana została na oś wschód-zachód, dzięki czemu dłuższa ściana domu skierowana jest na południe. Następnie poprzez wycięcia i rozciągnięcia utworzono otwarcia widokowe, połączono zamkniętą, odizolowaną, pierwotną bryłę na otoczenie i oświetlenie słoneczne.


Forma pierwotna wykończona grafitowymi płytami ceramicznymi, skontrastowana została z wycięciami i wyciągnięciami, które wykończone zostaną deskowaniem.


Na parterze domu znalazła się część dzienna, otwarta na stronę wschodnią, południową i zachodnią. Kuchnia i jadalnia, przesłonięte od bezpośredniego nasłonecznienia, otwarte są na wschód i południe. Natomiast obszerny salon wysunięty w kierunku południowym, łapie słońce od wczesnego rana do późnego wieczora. W północnej części domu znalazły się pomieszczenia mniej istotne – techniczne, gospodarcze, łazienka i schody.

Na poddaszu zaprojektowany został hol na który prowadzą schody. Z holu można wyjść na taras od strony południowej. Wzdłuż ściany południowej, wschodniej i zachodniej znalazły się cztery pokoje z których każdy ma naturalne doświetlenie z dwóch stron. Od strony północnej zaprojektowano korytarz z obszernymi szafami wzdłuż ściany.


Zaprojektowany dom ma bezkompromisową formę, w które udało zawrzeć się bardzo funkcjonalny i proporcjonalny dom, który będzie dobrze doświetlony.


Zaprojektowany dom ma bezkompromisową formę, w które udało zawrzeć się bardzo funkcjonalny i proporcjonalny dom, który będzie dobrze doświetlony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

19 − seventeen =