Koncepcja domu energooszczędnego „kierunek widoku”

Koncepcja domu energooszczędnego „kierunek widoku”


Koncepcja domu opiera się na prostej zasadzie połączenia dwóch brył. Pierwsza forma, przekryta dachem dwuspadowym, skierowana jest w stronę słońca, aby w jak najwyższym stopniu pozyskiwać energię. Druga, podłużna i płaska bryła skierowana jest na otwarcie widokowe.


Z połączenia dwóch brył powstaje budynek o ciekawej formie i czytelnej koncepcji. Podcięcia w głównej bryle domu tworzą dwa podcienie – jeden będący zadaszeniem wejścia oraz drugi który przekrywa taras przy salonie.


Przez całą długość budynku od wejścia do salonu poprowadzona jest oś widokowa zakończona dużym, kwadratowym oknem. Kuchnia usytuowana przy wejściu do domu doświetlona jest z trzech stron, dzięki czemu gospodarze mają z kuchni wgląd w każdą stronę, a także możliwość wyjścia na taras przy salonie. Połączenie dwóch nierównoległych brył widoczne jest również we wnętrzu. Ściany i schody nieprostopadłe będą atrakcyjnym elementem wnętrza.


Budynek od zewnątrz charakteryzuje się prostą i czystą formą. Dwie, obrócone w stosunku do siebie formy, kontrastują kształtem, kolorem i fakturą – jasna, gładka powierzchnia dużych płyt odznacza się na tle płaskiej bryły wykończonej czarną, szorstką cegłą. Duża ilość przeszkleń od strony południowej i niewielka ilość otworów w elewacji północnej prowadzą do optymalizacji zysków i strat energii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

one + five =