Projekt nowoczesnego domu nad jeziorem na Mazurach

Zakończyliśmy prace projektowe nad koncepcją domu jednorodzinnego nad jeziorem na Mazurach. Działka o powierzchni ok. 3000 m2 znajduje się nad samym brzegiem jeziora.


W ramach projektu domu zaprojektowana została również altanka rekreacyjna z piecem do pizzy i grillem, budynek gospodarczy, miejsce na ognisko, ogródek warzywny i sad. Do jeziora zapewniony został dojazd do wodowania łódek i kajaków. Sam budynek domu został usytuowany w taki sposób, żeby zapewnić widok z salonu na jezioro. Bezpośrednio przy salonie zaprojektowaliśmy obszerny zadaszony taras, z którego również można podziwiać widoki. Jednocześnie dom znajduje się w sąsiedztwie grupy wysokiej zieleni, dzięki czemu drugi przydomowy taras ma kameralny charakter.

Zaprojektowany dom ma bardzo nowoczesny, prosty charakter. Budynek składa się z głównej bryły wykończonej cegłą w kolorze grafitowym. Przy wyjściu z salonu zaprojektowaliśmy taras który został przekryty płaskim dachem. Na elewacjach zastosowaliśmy również elementy ciepłej okładziny drewnianej. Taras z widokiem na jezioro, w otoczeniu naturalnej zieleni, wśród naturalnych materiałów jak drewno czy cegła, będzie na pewno miejscem gdzie mieszkańcy będą przyjemnie spędzali czas.

Główna bryła domu przekryta jest dachem dwuspadowym i wykończona cegłą grafitową i okładziną drewnianą. Prostopadle do bryły głównej wysunięta jest biały segment z pokojem do pracy i sypialnią na piętrze. Na froncie wysunięta jest płaska bryła garażu z tarasem na dachu.

Mniejsza, biała prostopadła bryła wykończona będzie tynkiem z elementami drewnianymi. Na parterze zaprojektowaliśmy pokój do pracy z oknami skierowanymi na kameralny taras wśród wysokiej zieleni. Na poddaszu zaprojektowana została duża sypialnia właścicieli z łazienką i garderobą. Z łóżka usytuowanego naprzeciwko okien również będzie widoczne jezioro.


Parter domu składa się z dużej, otwartej przestrzeni salonu z widokiem na jezioro. Przy jadalni zaprojektowaliśmy dużą kuchnię ze spiżarnią. Za dwustanowiskowym garażem znalazło się miejsce na pokój do pracy. Na poddasze prowadzą wygodne schody jednobiegowe. W przestrzeni salonu znalazło się również miejsce na duży kominek z zapasem drewna ukrytym pod schodami.


Na poddaszu zaprojektowaliśmy dużą antresolę które będzie pełniła funkcję siłowni. Przy siłowni znalazło się miejsce na pokój gościnny i dużą łazienkę z pralnią. W wysuniętym fragmencie domu znajduje się niezależny apartament właścicieli: sypialnia z widokiem na jezioro, łazienka i garderoba.

Projekt powstał z udziałem arch. Emilii Gwizdały (A Plus Projekt), której serdecznie dziękuję za udaną współpracę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

twenty + 8 =