Projekt domu na stoku w Chwarznie

Projekt domu na stoku w Chwarznie.

Ostateczna wersja projektu koncepcyjnego domu w Chwarznie.

Dom o minimalistycznej, prostej formie, która dzięki połączeniu dwóch podłużnych brył pod kątem ostrym łączy sprzeczne ze sobą kierunki – widoku od strony północno-wschodniej, doświetlenia od strony południowo-zachodniej, oraz wejścia i wjazdu na działkę od strony południowej.

Zaprojektowaliśmy dwie, podłużne bryły pokryte dachem dwuspadowym, które połączone są pod kątem ostrym. Zaproponowaliśmy również nietypowe usytuowanie garażu – wykorzystując spadek działki zaprojektowaliśmy garaż w głębi działki, nad którym znalazł się taras dostępny z jadalni i kuchni.

Wyższa i większa z brył mieści główne funkcje domu: dobrze doświetlony salon od strony południowo-zachodniej, oraz kuchnię i jadalnię od strony północno-wschodniej, z widokiem na kameralną przestrzeń otoczoną wysoką zielenią. W mniejszej bryle zaprojektowaliśmy funkcje pomocnicze – wiatrołap, łazienkę oraz biuro pełniące również funkcję pokoju gościnnego.

Elewacje budynku zostały przeprojektowane w stosunku do pierwotnej wersji. Budynek stal się bardziej przyjazny, jaśniejszy i cieplejszy. Zaprojektowaliśmy wykończenie elewacji kamieniem w dolnej części bryły. Pas kamienia poprzecinany jest pionowymi przeszkleniami na całej wysokości muru. Nad kamieniem, jako lżejszy materiał, znalazło się pionowe deskowanie w kolorze naturalnego drewna. Projekt zakłada wykonanie dachu dwuspadowego z ograniczonymi okapami. Budynek ma prostą, minimalistyczną formę, której ozdobą ma być wyłącznie szlachetny, dobrej jakości materiał na elewacjach. Światło i cień poruszający się po płaszczyznach ścian będzie malował ten dom – w różny sposób w zależności od pory dnia i pory roku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

4 × two =