Projekt aranżacji wnętrza salonu i jadalni w domu jednorodzinnym

Projekt wnętrza salonu w domu jednorodzinnym to zadanie, które polegało na aranżacji wnętrza części dziennej domu jednorodzinnego składającej się z salonu oraz jadalni. W projekcie trzeba było uwzględnić meble które klienci mieli już zakupione.

Zaproponowano dwie koncepcje aranżacji i kolorystyki wnętrza:

1. Aranżacja wnętrza salonu i jadalni – koncepcja leśna


Inspiracją do projektu aranżacji i kolorystyki wnętrza było zdjęcie lasu z sączącym się światłem zachodzącego słońca.


Projekt zakładał oddzielenie optyczne jadalni od salonu. Zaproponowano wykonanie lekkiej ścianki działowej przy której stać będzie narożnik stanowiący komplet z meblami jadalni. W tej strefie zaproponowano kolorystykę żywej zieleni na tle lekkiej szarości. Aby dodatkowo wydzielić funkcjonalnie tę strefę zaprojektowano obniżenie sufitu podwieszonego.

W salonie zaproponowano wykończenie ścianki za pomocą płytek klinkierowych na której tle wyróżniać się będzie prosta forma kominka. Na środku salonu usytuowana została kanapa oraz stolik kawowy. Obok strefy jadalnianej znalazło się miejsce na kącik czytelniczy z wygodnym fotelem, dodatkowym doświetleniem oraz niewielkim stolikiem.

2. Aranżacja wnętrza salonu i jadalni – koncepcja jesienna


Inspiracją stała się fotografia alei utworzonej przez stare drzewa pory jesiennej.


Podobnie jak w wersji leśnej, projekt zakładał rozdzielenie funkcjonalne jadalni od salonu. W tym przypadku jednak narożnik został usytuowany pod innym kątem, co pozwoliło na powiększenie strefy jadalni i wyraźniej zarysowało granicę. Do jadalni prowadzi brązowa „brama” z pomarańczowymi akcentami, a wewnątrz strefy zaproponowano ciemne, brązowe zasłony na jasnym tle. Znalazło się tutaj również miejsce na kolekcję zdjęć z doświetleniem ukrytym za listwą osłaniającą również karnisze.

Brązowe płaszczyzny z pomarańczowymi pasami granic, powtarzające się również we wnękach wzdłuż ścian salonu podkreślają ukierunkowanie kompozycji pomieszczenia na ścianę zewnętrzną. Nad obszerną kanapą zaprojektowana została popielata powierzchnia sufitu, która „schodząc” po ścianie tworzy tło dla brązowej szafki RTV i telewizora.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

five × four =